14 Şubat 2008 Perşembe

ZAMAN KAVRAMI



Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir kavram vardır;
Zaman kavramı….
Zamanım yok deriz,…şimdi zamanı değil deriz…
Peki nedir zaman kavramı ? Nasıl oluşur ? Hiç düşündünüz mü ?
Zaman kavramı; günlük hayatımızda yaptığımız şeylerin hafızamızda bıraktığı izler ile oluşur.mesela; sabah kahvaltı ettiğimiz anda yeni bir güne başladığımızı, akşam yatağa girdiğimizde ise, bir gün geçtiğini anlarız. Eğer hafta sonu bir yere gitmeyi planlamışsak, planladığımızı yaparken bir hafta geçmiş olduğu kafamızda zaman mefhumu olarak yer eder. Anılarımız ve kafamızda bıraktığı izler, bizim zaman kavramını algılamamızı sağlar…. İşte bu yüzdendir ki, ileriki yaşlarda beyin adını verdiğimiz hard disk bu anılar ile dolduğunda, disk hataları almaya yani unutkanlıklara başlar insanoğlu. Çünkü artık disk dolmuştur… yeni anı kaydedecek yer kalmamıştır disk üzerinde…önce isimleri unutmaya başlarız, sonra yüzleri,…sonra tuvaletten çıkınca fermuarı kapatmayı ve daha sonrada girince açmayı unuturuz.

Zaman dedigimiz işte bu dişlilerle beraber bizim haytımızı yönetmekte ve esir etmekte...
Bilim adamları beş kişiyi bir odaya kapatmışlar ve pencereden güneşin doğuşunu ve batışını filim olarak oynatmışlar…. Defalarca… üç gün bu işlemi tekrarlamışlar. Ve üç günün sonunda o insanlara burada kaç gün kaldınız diye sorulduğunda; kimi; bir hafta, kimi ise bir ay diye cevap vermiş…
Güneşin doğuşu ve batışı ve batışı bizim hafızamızda zaman kavramını oluşturan en önemli faktördür. Düşünün… uzaydasınız… doğan yada batan bir güneş yok….zamanı algılayabilmeniz için zaman gösteren bir alete, bir saate ihtiyaç duyarsınız….çünkü zaman, Einstein’ında dediği gibi izafi bir kavramdır…

1 yorum:

sufi 14 Şubat 2008 01:21  

sevgili pegasus
anını değerlendiremiyorsan,yarınlarını kaybedersin es geçersin.anı yaşa çilekleri ye..Zaten yaşam bir an ..
öyle diyor kuran.

Writing Blogs - Blog Catalog Blog Directory

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP